2007-05-31

Rökare och dörrar

Hej rökare.

Jag är säker på att du är en jättetrevlig människa och att det i själva verket inte är dig jag menar när jag skriver det här inlägget, så ta inte illa vid dig. Det handlar om andra människor. Rökande människor som inte riktigt tänker på var röken hamnar, eller vem den kan hamna på, eller vad de kan tycka om att få rök på sig.

Dörrar.

Varför sitter det en askkopp precis utanför dörren till tunnelbanenedgången? Varför sitter det en askkopp på höger och på vänster sida om dörren till gymmet? Seriöst? Varför står det en askkopp ungefär en meter utanför, något till höger och framför, dörren till kontorsbyggnaden enda entre?

Resultatet blir att det ligger antingen ett stillastående moln eller ett pågående stråk av rök och röklukt tvärs över och runt omkring dörrens utsida och strax innanför och alla som passerar dörren (och det är många) passerar också igenom din rökiga utandningsluft.


Förlåt, skrev jag "din"? Jag menar, de där inte speciellt omtänksamma rökarna vars föräldrar borde ha lärt dem något litet mer om rökandes etikett än "Rök inte, rök är dåligt, fy på dig!"

För jag har inte personligen något emot vad du vill andas in för något eller vilken slags sjukdomar du är helt orädd för eller hur lite du bryr dig om att känna smaken av mat - det är helt upp till dig. Det jag har ett problem med är att inte få andas frisk luft själv. Att få röklukt i ansiktet, i kläderna, i näsborrarna. Jag råkar ha ett förbannat ömtåligt luktsinne och rätt så kassa luftvägar. Till skillnad från dig kunde jag sluta röka på en enda vecka genom att konstatera att det luktade för djävligt i slemhinnorna och jag ville inte lukta så. Du gör givetvis som du själv vil, men jag skulle verkligen vara tacksam om du fortsatte respektera att jag inte vill passera igenom din rök.

Tack så mycket.


Och ta ett par djupa andetag innan du kliver in i hissen med mig också är du snäll.

Inga kommentarer: