2007-10-25

Facebook och Hemligheten

Facebook är inte en demokrati

I dagens media rapporteras att Facebooks avtal är ett "slavkontrakt". Enligt avtalet anser sig Facebook ha rätten att distribuera och använda media som lagts upp på deras websida även i andra sammanhang, förslagsvis annonskampanjer och data mining. Alltid överraskar det någon att företag kan göra som de vill med informationen på deras datorer.

Principen är enkel: Om du vill bevara en hemlighet bör du inte dela ut den på en privatägd webbsida vars syfte är att utbyta personlig information med alla bekanta och företagets investerare. Det finns lagar och förordningar om vad tredje part får göra med texter och bilder av verkshöjd. Så länge ditt blogginlägg på Facebook inte är en ny "A Modest Proposal" är chansen mycket liten att du skulle vinna en juridisk process mot Facebook för att de har använt sig av ett korrekt citerat utdrag ur din text i ett annat sammanhang.

Facebook började som en tanke och ett experiment. Från början visste förmodligen ingen hur det skulle gå att omvandla experimentet till reda pengar. Men nog måste man förstå att någonstans på vägen är det inte våra semsterbilder eller åsikter som är i centrum för processen som skall förvandla medlemarnas aktiviteter till pengar för investerarna. I utbyte mot att våra bilder, ord och intressen blir sökbara och tillgängliga för granskning får vi fördel av allt som Facebook erbjuder utan att behöva betala en krona i reda pengar. Det är upp till var och en att avgöra om detta är ett rättvist köp. Om vi inte anser det står det oss fritt att avböja erbjudandet.

Internet är fullt av kostnadsfria siter där man kan delta utan att betala ett öre. Flera drivs idéellt men många har en affärsidé som det kan vara värt att sätta sig in i innan man klickar i rutan "Jag har läst användaravtalet och accepterar det". Jag förmanar ingen eftersom jag inte anser att någon har gjort något fel och inget ont kommer att hända den som inte läste användaravtalet. Men den som klickade "Ja!" utan att läsa har valt att helt medvetet omedvetet ge sig in i leken och avsagt sig rätten att i efterhand beskylla någon annan för att inte leva upp till orealistiska förväntningar på en gratis tjänst utan några som helst hållhakar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Själv har jag bestämt mig för att inte joina. Bloggen och vissa forum räcker för mig. Ännu ;-)