2007-12-17

Temperaturvarning

Dammsög ordentligt förra veckan. Torsdag och fredag var det jag och en splitter nyinköpt dammsugarpåse i den gamla Volta 226an som gjorde rent hus i hela lägenheten. Det blev fint. Fantastiskt vad en modern dammsugarpåse och moderna motor- samt utblåsfilter kan göra för en gammal dammsugare. Det blev verkligen mycket bättre tack vare dessa moderna material.

På lördagen, efter att ha delat ut glögg på Odenplan för Folkpartiet slappnar jag av vid min dator istället och märker att det luktar varm plast. Inte bränt exakt, bara varmt, på väg mot bränt. Jag öppnar datorn och märker att insugsfläkten i fram och utblåsfläkten i bak har slutat snurra och CPUn och grafikkortet kippar efter frisk luft inuti lådan.

Fläktarna var kopplade till strömförsörjningens speciella sladdar för fläktar. Det är meningen att strömförsörjningen, även kallad PSU, skall ge fläktarna precis så mycket eller lite ström som behövs för att ventilera datorn, men 0,23 volt är två procent av max och alldeles för lite.

Nåväl. Efter att ha stuvat om lite snurrar fläktarna på 12V och låter för djävligt i 2000 varv per minut. Svalt blir det, men jag står inte ut. Jag försöker, jag står inte ut. Jag öppnar datorn igen. Genom att koppla fläktarnas jordkabel till +5V får jag en spänning på +7V vilket är nästan 60% av maximal spänning. Det blir lite tystare. Hanterbart. Men medan jag är inne i datorn för denna omkonstruktion upptäcker jag att även fläktarna inne i PSUn har stannat. Helvete. När jag startar datorn luktar det bränt. Mer och mer bränt. Jag öppnar sidoluckan och det luktar som precis innan plast börjar brinna. Bryter strömmen, svär, funderar på vad jag kan göra.


Det tar en bra stund att hitta kvittot på PSUn. Det tar en bra stund att läsa garantin. Det tar ännu en bra stund innan jag inser att serienumret på strömförsörjningen har blivit förstört av ett klistermärke. Djup suck. Men... om jag öppnar upp min förra PSU kan jag studera insidan och avgöra om jag kan laga problemet själv? (Gör inte detta hemma, govänner, jag är en nyfiken amatör!)

Med båda händerna instoppade i den trasiga PSUn får jag en snilleblixt, men inga stötar. Jag bänder upp PSUn med fläktproblemet, kopplar fläktarna till en Y-kabel jag snor ut den trasiga lådan, skarvar ut kablarna ur strömförsörjningen och kopplar in dem på moderkortets uttag för fläktar som kontrolleras av datorn. Sätter i alla delarna igen, kopplar in skärm och tangentbord och startar upp. Aktiverar Q-Fan i BIOS och startar Windows. Mycket bättre. Datorn låter inte längre som en hårtork och anpassar fläktarna efter temperaturen, igen.


Jag är fortfarande inte helt nöjd, men jag är förbannat glad över att ha fått öva mig på att löda ihop fristående kablar och att jag slipper en måndag utan fungerande dator. Nu behöver jag inte köpa någon ny PSU ännu på ett tag. Vad jag däremot behöver göra är att dammsuga golvet i hall och vardagsrum igen. Det är otroligt så mycket äckligt damm som kan gömma sig inuti en väl använd strömförsörjningsenhet. :)

2 kommentarer:

Greenchili sa...

Oj, jag som tyckte jag var mäkta duktig när jag bytte hårddisk utan hjälp eller tidigare erfarenhet. Hade definitivt inte gett mig på någonting sådant. Antar att du är relativt nöjd med dig själv nu. :)

Per Edman sa...

Jag tycker att vi båda varit duktiga som båda gjort något vi inte tidigare försökt eller fått förklarat för oss och ändå lyckats riktigt bra.

Helt nöjd blir jag först när jag fått ner ljudnivån ytterligare. :)