2008-01-15

Pull the plug

Det var stopp, men det går bättre nu.

För någon månad sedan började avloppet i köket gå långsamt. Vi plockade fram en "biologisk avloppsrensare" som stått i städskåpet sedan svärmor dog och förmodligen stått i hennes städskåp länge innan dess. Denna bladning av "bacillussporer" skulle hällas ut i avloppet i flera veckor i rad, varje kväll, för att orsaka en långsiktig förbättring. Vi kände oss duktiga och satte igång kuren.

I två veckor.

För ett par veckor sedan började avloppet i köket gå extremt långsamt. Första veckan var inget stort problem, men det blev långsammare och långsammare. Vi konstaterade då att det där "biologiska" tjafset antingen inte hade någon effekt eller också hade gjort situationen värre.

Efter att ha googlat på propp i avloppet provade vi två huskurer, eller kanske bara en? Tipset var att blanda 1/2 dl bakpulver och 1/2 dl vinäger och hälla ner i avloppet. Tipset var också att hälla ner kokande vatten. Det tvetydiga låg i huruvida detta skulle göras tillsammans eller om det rörde sig om två olika och olika kraftfulla tips.

Vi kokade vatten och hällde ner, utan effekt. Sedan blandade vi bakpulver och vinäger och hällde ner det också och det fick effekt. Proppen verkade försvinna och allt var frid och fröjd.

I en dag.

Proppen kom tillbaka med råge efter en enda bra dag och nu kunde det ta diskvattnet flera timmar att rinna ner under silen. Vi provade mer kokande vatten, vi provade mer bakpulver och vinäger, vi provade att ta de två tillsammans, vi provade dem separat men problemet blev bara värre. Det blev nog aldrig helt stopp, men den lilla rännil som kom igenom kunde hålla vatten kvar i vasken från åtta på morgonen till fyra på eftermiddagen.

Min älskade hustru provade att öppna vattenlåset och rensa ut vad som fanns där. En tjock vitaktig smörja som doftade av deg, mjöl, bakpulver eller bakterier kom ut till viss del, men inte allt.

Vi bestämde oss för att en sak återstod innan det var dags för kemisk krigföring på Kaustisk nivå. På Clas Ohlson hittade vi vad som kallas för rensband eller avloppsband eller något sådant. Ett böjligt men styvt platt metallband på en rulltrissa med en spiral av tjockare material i spetsen som skall köras ner i ett uppstoppat avlopp för att peta hål på eller knuffa ner eventuella proppar. Det fungerade hur bra som helst. Genom att köra ner rensbandet i avloppet kunde jag med känsel hitta var det tog emot och köra bandet fram och tillbaka för att slå hål på proppen. Det var smutsigt arbete och rensbandets metall luktade mer illa mot huden än vad avloppet gjorde men till slut rann allting på igen.


Berättelsens moralkaka?
Prova tills det löser sig. Utvärdera resultatet. Och skrubba händerna efteråt.

4 kommentarer:

Greenchili sa...

Precis ett sådant metallband använder vår vaktmästare när han rensar avloppet här. Jag ordnar den i badrummet själv, men en gång om året behöver jag hjälp att rensa vasken i köket. Desperat ;) Han har förresten varnat för att använda avloppsrensare av kemiskt slag. Alla propplösare gör saken värre, menar han. Jag är bara glad att jag slipper bry mig om vilket!

Per Edman sa...

Vi löser det mesta själva också, men proppar brukar sitta mycket högre upp än vad den här gjorde. Det brukar räcka att rensa vattenlåset eller just precis i avloppet, men detta låg långt ner i röret mellan oss och stora avloppet.

Z sa...

Avloppsrensning måste vara en av de mest romantiska tjänsterna man kan göra för någon annan.

Näst efter särskrivning verkar det vara det mest frekvent beskrivna fenomenet på Sveriges bloggar.

Alltid en tröst att läsa humoristiska beskrivningar, när man väl är med om eländet.

Per Edman sa...

Avloppsrensning, särskrivningar och matlagning. Dags för ett matlagningsinlägg.